2009. október 11., vasárnap

Megy a briós vándor útra...



... és egyszercsak elérkezett hozzám is. Jade konyhából indult, ott még töltetlenül szerepelt, Reni vaníliakrémmel bolondította meg, Trinity fahéjas cukorral. Nekem viszont van lekvárom, Balázs nagymamája főzte sárgabarackból és őszibarackból. Ezzel kentem meg a briósnak valót, tekertem, csavartam: e' voila: ensaimadas, a.k.a. spanyol briós. Balázs megint hétvégére ment dolgozni, csomagoltam neki is belőle, hát, nem haragudott meg :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1/2 tk só
  • 4 dkg friss élesztő - én egy csomag instant élesztőt tettem bele
  • 2,5 dl tej - az eredeti recept 2 dl-től kezdi, nekem azzal nagyon kemény lett
  • 2 tojás
  • 2 k olivaolaj
  • olvasztott vaj
  • baracklekvár
  • mandulapehely a tetejére
Cheater vagyok, Rabszolga összekeverte a tésztát. Érdemes figyelni az elején, hogy jó-e a liszt-folyadék arány, ha nem, akkor pótolni a megfelelőt. Nekem például a kopogás tűnt fel, úgyhogy adtam hozzá a 2 dl tej mellé még egy fél decit. :) A kész tésztát kiszedtem az üstből, 8 gombócra vágtam, egy órát még pihentek. Annyira könnyű és levegős a tészta, hogy nem is kellett nyújtani, szét tudtam húzni téglalap alakúra. Megkentem lekvárral, feltekertem, aztán brióst formáztam belőle (ez utóbbit még nem árt majd gyakorolnom).


Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, lekentem olvasztott vajjal, megszórtam mandulapehellyel. Az első adag kb 20 percig kelt még így, a második úgy egy órát. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, betoltam, kb 15 percet sült. Nagyooon finom :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin