Sápadt bableves


Szeretem a bablevest, nagyon is. Viszont sajnos nem készül túl gyakran, aminek az az oka, hogy minden recept úgy kezdődik, hogy "a babot előző éjszaka beáztatjuk". Mik nem vannak, kivételesen eszembe jutott időben. Vettem nem olyan régen a Tescoban sajátmárkás vörös babot, nagyon klassz, biztosan milyen szép színe lesz majd a levesben. Beáztattam, kimegyek pár óra múlva, hát a bab nem hogy nem vörös, de csak halványan rózsaszín... Na, sebaj, kicsit halovány lesz a leves.
Bablevest főzni egyébként szerintem tiszta boszorkányság. Fogsz egy nagy üstöt, és a fortyogó vízbe pakolod a hozzávalókat szépen egymás után. "Béka mája, tyúk epéje, a kórság a pokolba méne" Klassz dolog :) A végén mi csak sima paprikás rántást szoktunk bele tenni, tejfölt mindenki adagol magának, ha szeretne. Én nem is szeretem tejföllel.
Csipetkével viszont annál inkább, szerintem a bablevesbe az kell. DE. Mi csak ketten vagyunk, ebből kifolyólag nem esszük meg egyszerre az egész levest. Így aztán, hogy ne romoljon el az egész, a csipetkét mindig csak abba az adagba főzők bele, amit 1-2 napon belül biztosan megeszünk.
A másik fontos dolog szerintem, amit nem szabad kihagyni, ha eszik az ember húst (a vegáknak is biztosan van valami ötletük rá, hogy mitől lesz finom a leves hús nélkül), az a füstölt hús. Otthon mindig van a kisboltban "nyúlja", Anyukám azt szokott beletenni, én maradtam az oldalasnál. Note-to-self: legközelebb megkérjük a hentest, hogy vágja menedzselhető darabokra, mert bárdunk, az még mindig nincs :)
Akkor most jöjjön a recept, addig is nézzétek meg Biri nénit.




Hozzávalók:
  • 50 dkg száraz bab
  • egy szép darab füstölt hús (kb 50 dkg)
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egy marék egész bors (kb 10 szem)
  • 2 babérlevél
  • 1 fehérrépa
  • 5 sárgarépa
  • 1 kis krumpli
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • esetleg só

A csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só

Kezdjünk a kedvenc mondatommal: a babot előző este megmossuk, beáztatjuk. A húsnak én oldalast szoktam venni, annak van csontja, ami jó ízt ad a levesnek, de karajjal is csináltuk már, azzal sem rossz. A húst lefejtjük a csontról, falatnyi darabokra vágjuk. A megmosott babbal együtt meg a fazékba, felöntjük vízzel. A hagymát és a krumplit meghámozzuk, a fokhagymát nem. A leveshez adjuk a hagymát, a fokhagymát, a krumplit és a borsot. Kicsi lángon főzzük, amíg a bab félig meg nem puhul (ez kb egy óra). A répákat megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. Amikor a répa és a bab is megpuhult, elkészítjük a rántást: a vajat megolvasztjuk egy kis lábosban, elkeverjük a liszttel, kicsit pirítjuk, majd felöntjük egy kis leveslével, hogy ne legyen csomós. A rántást a leveshez öntjük, jól elkeverjük.
A csipetkéhez a tojást elkeverjük a liszttel és a sóval, esetleg adunk hozzá egy kis vizet, ha nem állna össze. Kis gombócokat csipegetünk le belőle, a levesben készre főzzük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések