Tejben sült csirke

Unatkoztam kicsit, ezeken az esős napokon, úgyhogy elkezdtem újra az Oliver's Twist-et. Az egyik részben volt egy recept, tejben sült csirke egészben. Hm, gondoltam ez jól hangzik, nagyon gusztusosan néz ki, nincs benne semmi, amitől ne lenne finom, úgyhogy otthon ki kellett próbálnom szombati ebédként. Egyébként ez tök vicces, de mostanában rendre úgy alakul, hogy szombaton én főzöm otthon az ebédet vagy legalább a süteményt, ha éppen hazamegyek a hétvégére. :)
Amikor elmondtam, hogy ez lesz az edéd, elég furcsán néztek rám. Rendben, bevallom, a citrom és a tej kombinálása elsőre tényleg meredeknek, jó legyünk őszinték undorítónak hangzik, de higyjétek el, nagyon finom. Különösen, hogy a citrom összehúzza a tejet, és ilyen sajtszerű kis darabkák úszkálnak a szaftban. Nyamm :) Köretnek Jamie polentát adott, de mi nem vagyunk oda érte, úgyhogy maradtunk a krumplipürénél, amit jól el lehetett keverni a szafttal :)

Hozzávalók:
  • 1 közepes csirke (kb. 1,5 kg)
  • 1 nagy marék szárított majoranna (az eredeti receptben friss zsálya van, hát abból épp kifogytunk)
  • 1 citrom, alaposan megsikálva
  • 1/2 liter tej
  • bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • sütőpapír

A csirkét megmossuk, leszárogatjuk. Bedörzsöljük kívül-belül sóval, borssal, majorannával. A fokhagymagerezdeket megtörjök a kés lapjával, de nem hámozzuk meg. A citromról lehúzzuk a sárga héját zöldséghámozóval, a megkopasztott citromot felkarikázzuk, a citromkarikákat betöltjük a csirkébe. ("Te, ennek citromok lógnak ki a fenekéből!" Apa és Öcsém 5 perc különbséggel jutottak erre a megállapításra :D ). Ha kell, a combokat összekötözzük, de ez nem feltétlenül muszáj.
Olyan tepsit válasszunk, ami bírja a közvetlen hőt, mert először a tűzhelyen fogunk vele dolgozni. Olajat melegítünk benne, felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a fokhagymát. A csirke mindkét oldalát megpirítjuk, felöntjük a tejjel, beleszórjuk a citromhéjat. A sütőpapírt bevizezzük, letakarjuk vele a csirkét, és mehet is a sütőbe. Egy órát sütjük így 180 fokon, majd levesszük a sütőpapírt, megfordítjuk a csirkét és még kb 30 percet sütjük. Akkor jó, amikor a hús erőlködés nélkül leesik a combokról.
Az eredeti recept megtalálható Jamie Egyszerűen főzni című könyvében is, mint utóbb megtaláltam :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések