Samhain avagy boldog új évet!


Milyen gyorsan telik az idő, megint itt van a kelta új év. Nekem ez a legnagyobb ünnep, nagyon készülök rá. Szoktam-e tököt faragni? Igen, rendszeresen, szerintem nagyon jó móka :) Kb. 14 voltam, amikor először tartottam a Halloweent, akkoriban az otthoni barátaimmal szerveztük a felvonulást és a bulit utána. Volt olyan év, amikor annyian voltunk a felvonuláson, hogy megtelt az udvarunk és még az utca is :D Anyukám alig győzte adogatni a cukorkát meg a teát.
Mióta Budapesten lakom, nem szoktam bulizni menni (nem ismerek senkit, akivel mennék...), viszont a tököt ki szoktam tenni, hátha jön valaki cukorkáért vagy sütőtökös muffinért :) Általában nem jönnek, de azért hátha... Idén is hívtam vendégeket, mint mindig, idén is a sütőtök a vacsora főszereplője, levesben, főételben és desszertben egyaránt.

A menü ez lesz:
  • Sütőtök krémleves gesztenyegombóccal (egy új változat)
  • Őszi csirkemell sütőtökös krumplipürével
  • Pókhálós muffin és sült sütőtök
Az asztalra kerül még a sütőtökös kenyér, sült gesztenye és természetesen gránátalma, és ha minden összejön, akkor boszorkányujj is :)


Mit is ünneplünk ilyenkor? Mint már említettem a wiccáknál és a keltáknál ez az Újév. Az év a nyárral ér véget, és a pihenéssel indul. A körforgásban most értünk el oda, hogy a Napkirály meghal, ezzel együtt jön a sötétség. Halloweenkor megnyílnak a két világ kapui, ilyenkor visszatérnek azok a lelkek, akik ebben az évben haltak meg, megpróbálnak új testet keresni maguknak. Innen jön a szokás, hogy eloltjuk az összes tüzet (villanyt), hogy az új év első tüzével meggyújtsuk majd őket. A ház ajtajába ijesztő töklámpást rakunk, hogy elriasszuk a kóbor lelkeket, hangoskodunk, ijesztő jelmezekbe bújunk. Ha rossz szokásaink vannak, azoknak is ilyenkor szokás búcsút mondani, elégetni a régi tűzben.
Az ünnepi asztalt ilyenkor fekete-narancssárgába öltöztetjük, az ételekbe kerül sütőtök, gránátalma, aszalt gyümölcsök és alma. Ha kicsit más szemszögből szeretnél olvasni az ünnepről, megteheted itt. Receptek pedig folyamatosan jönnek majd :)

Hadd kívánjak mindenkinek boldog új évet, akár tartjátok ezt az ünnepet, akár nem.

Megjegyzések

Lilla üzenete…
hú sütőtökös krumplipüré... egy ideje kattogok azon, hogy miket keverhetek a krumplipürébe, a mustárig, répáig, sült fokhagymáig meg pestoig eljutottam... azt hiszema tököt is ki fogom próbálni.
szepyke üzenete…
Lehet, hogy furcsa lesz a kérdés, honnan ez a "kelta" imádat, vonzódás, bármi is ez?
mandy tarragon üzenete…
Na, véget ért a móka, tudok netezni is végre :)

Lilla: próbáld ki, azontúl, hogy finom, szép színe is van :)

Szepyke: nem furcsa kérdés. :) Kezdő felnőtt éveimben kerestem a választ sok mindenre, meg az utat, amin érdemes elindulni. Ekkor találtam rá erre a kelta-wicca életszemléletre (nem szeretem vallásnak hívni) és megfogott, hogy mennyire természetközpontú meg mennyire toleráns a többi ember világnézetével szemben. Innen jött az, hogy tartom az ünnepeket is :)

Népszerű bejegyzések