Amikor az Amazon lenyomja a magyar könyvesboltokat...

Január 14-e volt, amikor megrendeltem egy adag könyvet a Libritől, 15% kedvezményt adtak rá, így kb 10,5 dollár volt egy könyv ára, amit az Amazonon 8+postaköltségért adtak volna. Számoltam, gondolkoztam, rendeltem egy adag könyvet a Libriből, egy másik adagot az Amazonról (utalás és egyéb mókák miatt ez 16-án történt).
29-én, azaz múlt hét pénteken, egy csomag várt otthon az asztalomon, rajta a megszokott nagy mosollyal. A Libris csomagnál bolti átvételt választottam, a munkahelyemtől 10 percre van egy boltjuk, gondoltam, így egyszerűbb. Na, az még várat magára. De ez nem csak a Librire igaz. A Bookline ugyanezt eljátsszotta velem, 1-3 napos szállítási idő, aztán két hétig csönd, három hét leteltével pedig egy email, hogy éljen, megjött, de most már sürgősen vegyem át. Igaz, hogy az egyik könyv ajándék lett volna, de nem számít, tudott az illető várni :)
Kérdem én tisztelettel, miért van az, hogy Chicago-ból Standart International Shippinggel - ez annyit jelent, hogy Chicagoban bedobják a rendszerbe, aztán 1 hónap múlva itthon kiesik, semmi extra nincs benne - feladott csomag előbb ideér a szüleimhez - az ígért 1 hónap helyett általában 2-3 hét alatt - , mint hogy a magyarországi raktárból egy budapesti boltba eljusson a könyv?
Tudom, a válasz nyilvánvalóan az, hogy rendeljem meg futárral, mert az gyorsabb - miért is? -, igaz pénzbe kerül.
Nekem semmi bajom nincs azzal, hogy két-három hetet kell várnom egy könyvre, amennyiben ezt előre megmondják, és nem ígérik be, hogy 1-3 nap, vagy ha már látják, hogy nem lesz itt 3 nap alatt, akkor küldenek egy emailt, hogy "bocsánat, kis türelmet kérünk". De a sunnyogást, azt nem szeretem... Régen ez nem volt így, fél éve még simán tartották a határidőket. Szeretem a Librit, szeretek tőlük rendelni, mert normálisak meg kedvesek, de ez most egy fekete pont :( Én születtem rossz csillagzat alatt vagy másnak is van hasonló tapasztalata magyar internetes könyvesboltokkal?

Megjegyzések

Vegavarázs üzenete…
Magyar könyvesboltokkal nincs nagy tapasztalatom, viszont az Amazonnal nagyon jó tapasztalataim vannak! Egészen gyorsak, a szállítási ktg is elfogadható, pontosak és precízek. Egy kollégám egyszer sürgősségi felárral rendelt tőlük könyvet, 3 nap alatt itt volt, és még az sem volt nagyon drága.
Szamóca üzenete…
Én is rendszeresen a Bookline-tól rendelek és bizony teljesen megszokott ez a pár hetes szállítás. Jártam már én is ilyen kellemetlenül, hogy ajándékba lett volna a könyv és 1-2 hét múlva tudtam csak átadni, de mostmár annyira megszoktam ezt a késést, hogy mindig így kalkulálok: ha ajándékba rendelek könyvet, akkor azt 1-2 hónappal korábban megrendelem, az a biztos. Ez általában beválik. :-)
Először engem is nagyon idegesített ez, de már nem foglalkoztat. Fene tudja mit művelnek ilyen sokáig azokkal a könyvekkel, de legalább netes rendelésnél olcsóbban jutok hozzájuk.
lekvároskukta üzenete…
Azért van ez Mandy, amiért Angliából 2-3 nap alatt ideér egy levél, itthon meg egy hét kell hozzá....
No comment!
mandy tarragon üzenete…
Vegavarázs: én a szállítási költséggel szoktam játszani sokszor, mert pl ha rendelek 4 könyvet, akkor arra 4X számolnak szállítási díjat, de ha találok boxot belőle (ami csak annyi, hogy a 4 könyv egybe van csomagolva), akkor arra csak 1x. Trükkösek, de legalább korrekten le van írva minden :) És még szállítással együtt is legtöbbször olcsóbbak, mint a magyar boltok...
mandy tarragon üzenete…
Szamóca: semmi bajom nem lenne, ha nem az lenne odaírva a könyv mellé, hogy "3 nap", hanem, hogy "14 nap". OK, én átveszem a boltban, az ingyen van, de aki fizet azért, hogy kivigye neki a futár... Kicsit bunkóságnak tartom a bolt részéről, hogy olyasmiért kérnek pénzt, amit nem tartanak be. Mondom, kb. fél éve még minden rendben volt, pedig akkor még több kedvezményt is adtak... Nem értem mi történt...
mandy tarragon üzenete…
lekvároskukta: Magyar postán teljesen meglepődtem mostanában. Feladok valamit és másnap ott van. Mondjuk nem ajánlottan nem mernék bedobni még egy levelet sem a rendszerbe :D
Pár éve rendszeresen licitáltam, és elég sokszor előfordult, hogy eltűnt az ajánlott levél is... A posta meg széttárta a kezét, hogy ők kivitték, és kb. az volt, hogy húzzak már a francba... Mostanában szerencsére nincs ilyen gond.

(csak zárójelben: ha szólsz az amazonnak, hogy nem jött meg a csomag, akkor szó nélkül, ingyen újraküldik, sűrű bocsánatkérésekkel. Mert nekik fontos vagy, akkor is, ha csak egy könyvet rendelsz és akkor is, ha történetesen Kelet-Európában laksz ...)
Szamóca üzenete…
Mandy, tényleg több kedvezmény is volt. Ezen én is csodálkoztam, hogy egyik napról a másikra kevesebb lett és igen, tényleg csak reklámfogás, hogy pár napra ígérik a könyvet, de ez ellen nem tudunk mit tenni sajnos.
mandy tarragon üzenete…
Néha álmodom egy olyan világról, ahol az ilyen húzásokért az orrukra koppintanak... De nem csak nekik. Hanem úgy általában. Pl. amikor megígéri az xy szolgáltató, hogy 30 napon belül bekötik az internetet/telefont/kiskutyafülét, aztán 40 nap után még én rohangáljak utánuk, hogy mi van már... Megtehetik, mert sok helyen nincs konkurencia.
Meg ha a hiperszuperboltban már az akció napján se lehet kapni, amit akarok venni...
Vendéglátásba már bele se megyek, mert ott különösen felháborító ez a hozzáállás...
EL TETSZENEK FOGADNI A PÉNZEM, CSÓKOLOM?
És sajnos ez ellen sem tudok mit tenni :(
szepyke üzenete…
Ehh, én már nem mondok semmit...:(

Népszerű bejegyzések