2010. február 15., hétfő

Gulyásleves


A napokban döbbentem rá, hogy ugyan tök furcsa, de még soha nem csináltam gulyáslevest. A 104 híres magyar recept című könyvből van, meg vagyok vele elégedve :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg marhahús
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 35 dkg krumpli
  • 3 szál sárgarépa - ezt én adtam hozzá
  • 1 szál fehérrépa - ezt is, az eredeti receptben nem szerepel
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • fekete bors
  • 2,5 liter alaplé vagy erőleveskocka
  • 1 cseresznyepaprika, ha szeretitek a csípőset
  • 2 dl vörösbor - szintén nem írja a recept, de találtam egy üveg megbontott bort a hűtő ajtajában, és elrontani nem rontotta el a levest :)

Először pörköltalapot készítünk: a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd jöhet rá az összevágott marhahús, átpirítjuk. Összevágott paradicsom, zöldpaprika, fűszerpaprika, só, bors, vörösbor, majd lassanként adagoljuk hozzá az alaplevet, amíg a hús megpuhul. Ekkor jöhet bele a kockára vágott krumpli, sárgarépa és fehérrépa. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és készre főzzük.

6 megjegyzés:

szepyke írta...

Nálam vasárnap volt!
Remek leveseink vannak, de tényleg!:)

mandy tarragon írta...

Egész hétvégén leveseztem, olyan jól esett :)

Belly írta...

Én sertéshúsból készítettem.Úgy is finom:-).
Egy rugóra jár az agyunk:-)

mandy tarragon írta...

Majd kipróbálom úgy is, biztosan jó :)

Edina írta...

Sziasztok!
A húst is ki lehet hagyni. Csak zöldségekkel készülhet a hamis gulyásleves. Én őrölt köményt és a végén galuskát főztem bele. Én minden variációt szeretek. Ügyes vagy, mandy tarragon!

mandy tarragon írta...

A hamis gulyás is finom :) Köszi, Edina.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin