Olívabogyós focaccia
Annyira tetszett nem olyan régen a focaccia, hogy gondoltam, kísérletezek egy kicsit még a recepttel. Ebbe most az örök kedvenc olívabogyó került. Én magában ettem, de lehet adni valami szaftosabb étel mellé is, mártogatni :)
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 60 dkg kenyérliszt (BL 80)
 - 1 tasak porélesztő
 - 1 kávéskanál cukor
 - 1 teáskanál só
 - 1 dl olaj
 - kb. 2,5 dl meleg víz - figyeld, hogy mennyit vesz fel a liszt
 - 2 nagy marék olívabogyó, durvára vágva
 
A lisztet, a cukrot, a  sót, az olaj felét és az élesztőt beleteszem a kenyérsütő üstjébe és  elkezdtem kevertetni a dagasztó-kelesztő fokozaton. Folyamatosan  csorgatom hozzá a vizet, amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapok. Ekkor mehet bele az olívabogyó. A  kelesztés végén kicsit átgyúrom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe  nyomkodom, mélyedéseket nyomok bele az ujjaimmal, megkenem a maradék  olajjal. Bekapcsolom a sütőt 220 fokra -  nálunk ez a maximum, a recept 240 fokot ír -, amíg bemelegszik a sütő,  addig kelhet a kenyér. A bemelegedett sütőbe toljuk a focacciat, 10-12  percig sütjük, majd kivesszük a tepsiből - ezért hasznos a sütőpapír -,  és pucéran visszatesszük a rácsra még 5 percre, hogy az alja is ropogós  legyen.
Megjegyzések