Paradicsomok az erkélyre

Most nem recept jön, kicsit kertészkednék, ha nem nagy gond. :) A dolog úgy kezdődött, hogy ültettem paradicsom magokat az üvegházamba, valamikor március környékén, és néhányat csak úgy pucéran cserépbe. Az üvegházas nevelés amilyen jól bevált tavaly, akkora kudarc volt idén... Egyszerűen nem értem, mi lehetett a baj, pont ugyanúgy csináltam mindent mint legutóbb, mégsem jött az eredmény...


A szeszélyes időjárás a cserepes példányoknak sem tett túl jót, viszont azokban még bízom, hátha majd most, a melegben beindulnak. Ezek egyébként csíkos paradicsomok lennének, vörös alapon narancs csíkokkal. 
De ez mind nem is annyira érdekes, mert ugyan miért kezdenék el most fejtágítani a palantázásról, amikor már lassan szüretelni kellene, ugye? Mondok egy titkot: aki most adná paradicsomtermesztésre a fejét, még nincs elkésve. Nem kell hozzá más, csak egy kis napfényes meleg hely - konyhaablak, erkély, terasz, kinek mi jutott -, egy cserép és pár szabad óra - dolgozó népeknek szombat délelőtt. 
Kedvenc fehérvári úti vásárcsarnokomban ugyanis még mindig lehet nagyon helyes paradicsompalántákat kapni, picipézért. Ez itt, bármennyire nem látszik, két nagy, sárga körte alakú paradicsom, kemény 150 forintot kértek darabjáért, ennyi beruházást azért megér, ugye? :)

Pláne, hogy van rajta virág, az egyiken pedig már mintadarab is.
Ez a kisebb pedig direkt balkonparadicsom, arra fejlesztve, hogy cserépben lakjon. Ennek már borzalmasan húzós az ára, figyeltek? 450 forint. Telis-tele kis zöld gömbökkel... Ez utóbbi tényleg az ablakban is elvan.
Úgy néz ki, idén mégiscsak lesz paradicsomom. Jövőre talán neki sem állok a palánta hajtatással szórakozni, hanem egyből a piacra megyek :)
További pari-projekt Charlotte-nál látható.

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Lilla üzenete…
május elején vagy mikor én még 150ért vettem a fehérvárin a balkonparadicsom palántát. a sárgák el is kezdtek már megérni, a pirosak még kicsit várnak ahogy elnéztem. csomó csomó bogyóval.
mandy tarragon üzenete…
Bianka: a balkonparadicsom ablakban is elvan :)

Lilla: balkonból most már csak ezek a nagyobbak voltak. De majd jövőre előbb gondolok rá :) Akkor 150 forintért pláne jó vásár volt.
Névtelen üzenete…
De jók :)
Már nálunk is elkezdtek érni a kertben.
A naga jolokia palántám viszont azt hiszem meg fog murdelni :( A habanero-k még tartják magukat. Nem értem miért, tavaly a thai chili nagyon szép lett.
mandy tarragon üzenete…
Az időjárás, azt nem bírják :( Nekem tavaly gyönyörűek keltek ki magról, idén meg... Na de majd ezek :)
Kata üzenete…
Mandy, nem fog vigasztalni téged, de az idén nálam sem úgy nőnek-nőttek a palánták, mint tavaly:( szerintem az a baj, hogy nem volt elég napsütés és meleg, az is kellett volna nekik. Látnád pl. a bazsalikomjaimat, olyan picik szegények, nem tudom, mikor nőnek végre meg... a paradicsomot még el sem ültettem nagyobb cserépbe, talán most már lassan lehetne...
mandy tarragon üzenete…
Ó, Kata, a bazsalikomot ne is mondd, elbőgőm magam... Az enyém nagyon szépen indult, aztán úgy megdöglött, mint annak a rendje és módja :(

Népszerű bejegyzések