2010. április 1., csütörtök

Medvehagymás óriáskagylók


Medvehagyma-szezon van, úgyhogy most jön pár ilyen étel sorban. Ráadásul hús sincs benne, pont jó nekem is, csodás, nem? A tésztát a piacon vettem a "tojásos" néninél, már hónapok óta nézegettem, de csak most találtam hozzá jó ötletet. Csicseriborsó spenótos-ricottával töltötte, én magyarosabb irányba vittem a receptet, túróval és medvehagymával.

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 50 dkg óriáskagyló tészta
  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál olaj
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 2 evőkanál natúr krémsajt
  • oregánó
  • majoranna
  • 2 üveg sűrített paradicsom
  • bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 marék parmezán
  • 1 csomag (10 dkg) mozarella
A recept három összetevőből áll: a tésztából, a medvehagymás-túrós töltelékből és a paradicsomszószból. Először a tésztát készítjük el: enyhén sós vízben tegyük fel főzni, de ne legyen teljesen puha, mert még a sütőben is sülni fog.
Amíg fő a tészta, készítsük el a krémet. A túrót törjük át, a medvehagymát vágjuk apróra. Keverjük ki a krémet: a túróhoz adjuk a medvehagymát, oregánót, majorannát, sót, borsot, szerecsendiót, a krémsajtot, egy evőkanál olajat és egy marék parmezánt. Ha morzsásnak érzed, akkor tegyél bele még krémsajtot vagy egy kicsit a tészta főzővizéből.
A paradicsomszószhoz a fokhagymát vágjuk apróra, egy evőkanál olajban kissé izzasszuk meg. Erre jöhet a sűrített paradicsom, só, bors, bazsalikom, majd adjuk hozzá annyi vizet, hogy megfelelően folyékony legyen a mártás, nekem még egyszer annyi kellett, mint a sűrített paradicsom. Forraljuk fel, és már készen is vagyunk.
Most jön az összeállítás: egy tepsit olajozzunk ki, a tésztába kanalazzunk tölteléket, tegyük őket szorosan egymás mellé, majd öntsük le a paradicsomszósszal. A tetejére szórjuk a maradék parmezánt és a darabokra tépkedett mozarellát. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Huha, ez remek kis kaja!
Én is most vettem medvehagymát 420 volt 15 deka...

mandy tarragon írta...

Köszi. Én is hasonló áron vettem, bár az első napon még kaptam 1000 ft/kg áron az egyik árusnál :)

Andi írta...

Még sohasem használtam a medvehagymát, de annyian írtátok hogy jó...hogy veszek én is majd.
Nagyon guszta a kagylód....

mandy tarragon írta...

Andi: köszi. A medvehagymának olyan íze van, mintha az újhagymát meg a fokhagymát házasítanád. Nekem nagyon bejön :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin