2010. április 21., szerda

Reteksaláta


Sajnos még nem saját retek, de olyan szép retkek voltak a zöldségesnél, hogy nem hagyhattam ott. A saláta ropogós, a tejföl miatt krémes, a tárkony és a mustár miatt pikáns, én pirítóssal ettem vacsorára. Nyugodtan használhatsz szárított tárkonyt is, én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már kihajtott a tárkony a virágládámban :)

Hozzávalók, 2-3 személyre:
  • 2 csomó retek
  • 1 teáskanál mustár
  • bors
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis ág tárkony
  • 1 szál újhagyma

Az újhagymát és a tárkonyt apróra vágjuk, a retekgumókat gyufaszál vékonyságúra. A tejfölből, tárkonyból, olajból, sóból, borsból öntetet keverünk, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kis vizet. A hozzávalókat keverjük össze, tálalásig tartsuk hűtőben.

5 megjegyzés:

sedith írta...

Na, ezt ki kell próbálnom. Van még "friss" tárkonyom a fagyasztóban, de ecetesem is az üvegben!:) Lehet, hogy tárkonyecettel pikánsítom még jobban!;)
Amúgy éppen tegnap este, salátakészítés közben mondtama férjemnek, hoyg még ilyen finom retkeket, mint időn, sosem ettem: keméynek, ropogósak (persze, ha frissen vesszük meg) és egyáltalán nem tapkósak. Máskor sokszor már a legelső vásárláskor is üres volt a belseje. Talán a sok eső miatt? De vajon, amiket árulnak, azok már a szabadban termettek? (Én kicsit kétlem!)

mandy tarragon írta...

Tárkonyecet, jól hangzik :)
Az eső miatt van, hogy most kemény meg ropogós. Ha szárazság van meg tűzi a nap, akkor lesz olyan fás-üres és még jó csípős is.

Egyébként nem tartom kizártnak, hogy szabadföldi, abból kiindulva, hogy én januárban már találtam retket a kertben :D - tavalyról benn maradt a mag és kihajtott, elég volt neki, hogy éppen nem volt fagy. Viszont olyan csípős volt, hogy tyűű :)

sedith írta...

Jézusom, most olvasom, miket írtam! Ne haragudj, szinte mindig rohanva írok, ritkán olvasom át.

Ha lesz tárkonyod jócskán, feltétlenül tegyél el keveset ecetben-sóban: istenien kihozza az ecet az aromáját. Sima tárkonyecetet meg úgy szoktam csinálni, hogy a szárakat nem dobom el, hanem beleállítom egy ecetes üvegbe. Salátákhoz, bableveshez, tárkonyos leveshez, de még krumplileveshez is isteni. :)

Andi írta...

Még nem is ettem sohasem, pedig imádom a retket...én is ki fogom próbálni!

mandy tarragon írta...

sedith: semmi gond, értettem mit írtál, ilyen ez a rohanás :)

Andi: próbáld ki, nagyon fincsi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin