Sült csirke kerámia tálban


A böjt közepén volt egy pillanatom, amikor is kijelentettem, hogy ha vége a böjtnek, én bizony grillcsirkén fogok élni. Na, nem kell aggódni, ezt azért nem gondoltam komolyan, de egy jó sült csirkét, ropogós bőrrel szívesen ettem volna. Érdemes a csirkét zöldségekkel együtt sütni, nagyon jó ízt kapnak egymástól, a csirke is sokkal finomabb, mintha csak "pucéran" készítenénk el. Nagyon citromos, és most pont erre a friss ízre volt szükségem :)

Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű csirke
  • 1 citrom, alaposan megsikálva
  • bors
  • zöldfűszerkeverék - provenceit használtam
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 közepes méretű sárgarépa
  • 1 póréhagyma
  • 1,5 dl vörösbor - ezt lehet helyettesíteni alaplével, de nekem pont volt itthon ennyi bor

A sárgarépát pucoljuk meg, vágjuk ujjnyi hasábokra. A póréhagymát szintén vágjuk fel, keverjük össze a répával és ágyazzunk meg a csirkének egy sütőtálban. A citrom héját vágjuk le zöldséghámozóval, tegyük a zöldségekre. A citromot vágjuk nagyobb darabokra. A csirkét sózzuk, borsozzuk, a vajat vágjuk kockákra, egy részét dugdossuk a csirke bőre alá a mellénél. Dörzsöljük be a fűszerekkel, dugjuk a hasába a citromdarabokat és ültessük - mellével felfelé - a zöldségágyra. Öntsük alá a bort, tegyük rá a tetejét, toljuk a hideg sütőbe, tekerjük fel 170 fokra és süssük fedővel, amíg meg nem puhul. Ez kb. másfél óra. Ekkor levesszük a tetőt, aztán pedig 200 fokon ropogósra pirítjuk.
Kevert zöld salátával, krumplipürével, mellette sült zöldségekkel tálaljuk.

Megjegyzések

Mary üzenete…
Nagyon jól néz ki! Nagyon szeretjük a sült csirkét! Van kerámia tálam de még nem használtam. Egyszer csk kipróbálom!
Livi üzenete…
Nekünk is van kerámia tálunk, de még nem használtuk :)
Talán sor került rá! Köszi a recepted, mentettem :)
mandy tarragon üzenete…
Ha nem mázas kerámiatálatok van, hanem "rendes" pataki, akkor azt áztassátok be előtte :) Amíg előkészítitek a csirkét, addig meg is lehet oldani az áztatást.
szepyke üzenete…
Azanyja! Nah, ezek hiányoznának nekem, ha vega lennék. És ezért nem leszek soha vega... Tudom, hogy a sohát nem szabad mondani, de valahogy így érzem. Mandy, ez gyönyörűűűűűűűű!
mandy tarragon üzenete…
szepyke: szárnyát vagy combját? :)
szepyke üzenete…
Inkább a mellét kérném, ha még szabad!:)))
Ami üzenete…
Én meg lecsapénk a combjára! :)

Népszerű bejegyzések