2010. április 30., péntek

Rozsos, szezámmagos focaccia


Ezt a kenyérfélét még soha nem próbáltam, de meg kell hagyni, kár volt eddig várnom vele. Alig van vele meló, cserébe nagyon finom, kívül ropogós, belül lyukacsos és puha, mártogatni vagy csak magában rágcsálni is jó. Volt itthon sokmagos rozsos kenyérliszt, úgyhogy azt használtam hozzá, némi fehér liszttel keverve, a tetejére pedig szezámmagot szórtam. A receptet a májusi ÉVA magazinban találtam.

Hozzávalók:
  • 50 dkg sokmagos rozsos kenyérliszt
  • 10 dkg finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 kocka élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál só - ez valamiért az ÉVÁ-s receptből kimaradt, ötlet, hogy miért? Nem kellene a tésztába só? Én minden esetre tettem, nem rontotta el
  • 1 dl olaj
  • kb. 2,5 dl meleg víz - figyeld, hogy mennyit vesz fel a liszt
  • 2 evőkanál szezámmag a tetejére

A lisztet, a cukrot, a sót, az olaj felét és az élesztőt beleteszem a kenyérsütő üstjébe és elkezdtem kevertetni a dagasztó-kelesztő fokozaton. Folyamatosan csorgatom hozzá a vizet, amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapok. A kelesztés végén kicsit átgyúrom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, mélyedéseket nyomok bele az ujjaimmal, megkenem a maradék olajjal, majd rászórom a szezámmagot. Bekapcsolom a sütőt 220 fokra - nálunk ez a maximum, a recept 240 fokot ír -, amíg bemelegszik a sütő, addig kelhet a kenyér. A bemelegedett sütőbe toljuk a focacciat, 10-12 percig sütjük, majd kivesszük a tepsiből - ezért hasznos a sütőpapír -, és pucéran visszatesszük a rácsra még 5 percre, hogy az alja is ropogós legyen.



4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, ki fogom próbálni

mandy tarragon írta...

köszi :) próbáld, majd számolj be az eredményekről :)

Andi írta...

De beleharapnék....nekem is van lisztem itthon, ki próbálom.

mandy tarragon írta...

Majd kipróbálom kukoricalisztből is :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin