Fűszerkert, kicsiben - előkészületek

Egyhetes kakukkfű


Írtam már pár bejegyzést a miniüvegházamról a kertészkedős blogomban, ha valakit érdekel, itt elolvashatja. Gondoltam, ide is tennék írnék egy kicsit erről, kapcsolódva a karácsonyi ajándékozás témakörhöz. Chef Viki, az aktuális VKF forduló házigazdája beletette a bogarat a fülembe, ugyanis gasztroajándékok a témakör. Ha már gasztonómia, akkor fűszerek, friss fűszerek, amiket akár a konyhapulton vagy a konyhaablakban is növeszthet az ember a saját és családja örömére. Ha esetleg kedved kapnátok egy kis kertészkedéshez, adnék néhány tippet.
Az egyszerű megoldás semmilyen plusz felszerelést nem igényel, kell hozzá néhány tejfölös doboz, magok, egy kis fólia, virágföld és víz. Ha kicsit profibban akarunk a dologhoz állni és kényelmesebbek vagyunk, akkor vehetünk tápkockákat (amik valójában tápkorongok), és egy mini üvegházat. Ezeket akár barkácsáruházakban is be lehet szerezni, az üvegház kb 1000 forintba, a tápkockákból 50 db 3000 forint körüli összegbe kerül.

Üvegház a teteje nélkül, tápkorongokkal

Az üvegház felkészült, most már csak magokra és vízre van szükségünk. Ehhez a módszerhez én ajánlom az évelő fajok választását, úgy mint kakukkfű, rozmaring, oregánó, tárkony vagy a zsálya. A fűszerpaprikák és a balkonparadicsom is nagyon szereti a tápkockákat, de azokat inkább tavasszal ajánlanám, mert a szabad levegőn fejlődnek szépen. Ha kiválasztottuk a magokat, akkor úgy osszuk el őket, hogy egy-egy kockába 2 mag kerüljön. Ez egyébként a kismagú növényeknél nem fog sikerülni, de nem nagy tragédia :) Szóval, elosztjuk a magokat, most még szárazon.
A tápkorongok alá vizet öntünk, ha felszívták, akkor még jöhet víz, a lényeg, hogy rendesen átázzanak és megduzzadjanak. Ekkor a közepükön lévő mélyedésbe helyezzük a magokat, kicsit lenyomkodjuk. Figyeljünk arra, hogy egy pici víz maradjon a tálcán, mert ez biztosítja majd a páratartalmat, rátesszük az üvegház tetejét és hűvös helyre helyezzük. Időnként nézzünk rá, hogy ne száradjon ki, de sok gond nincs vele.

Üvegház feltöltve

Ha a tejfölös kupás módszert alkalmazod, a tényeg a következő. A kupákat feltöltjük virágfölddel, átnedvesítjük őket, beleszórjuk a magokat, betakarjuk kb 1,5 centi réteg földdel, majd a tetejét lefóliázzuk.
Ha mindent jól csináltunk és a magok is úgy akarják, akkor kb 1 hét után megjelennek az első kis hajtások. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ne sokkoljuk a növényeket. Tegyünk napos helyre, de ne túl melegre. Elkezdjük a szoktatást a külvilághoz: az üvegházon felül vannak kis ablakok, ezeket kinyitjuk, hogy szokják az alacsonyabb páratartalmat, kb újabb egy hét után le is lehet venni a tetőt. A fóliás tenyészeten először csak kicsit fellazítjuk a fóliát, de nem vesszük le teljesen, majd egy hét után eltávolítjuk.
A fenti képek az üvegházról még az első kísérletből vannak, most kakukkfű, zsálya és balkonparadicsom került a dobozba. Maradt még egy cserép oregánóm, ezzel akarom majd összeültetni a kakukkfüvet és a zsályát, remélem a megajándékozott majd örül neki. A legelső képen látható, hogy hol is tart most az én mini fűszerkertem, lesz majd még egy poszt az átültetésről és az elrendezésről.
Kertészkedésre fel, ha van kérdés megpróbálok segíteni :)






Megjegyzések

sedith üzenete…
Nem semmi ez a mini-üvegház!:) Klassz, hoyg van türelmed anyáskodni fölötte. Néha engem is elkap a hév, de aztán hamar meg is unom a fűszernövény-kertészkedést.
Üdv az olvasóim között!:)
mandy tarragon üzenete…
:) Tudod, pont azért jó ez az üvegház, mert nem túl sok odafigyelést igényel. Néha rá kell nézni, hogy van-e benne elég víz és kb ennyi. A cserepes-korú növényekkel több a macera :D
Mademoiselle üzenete…
Ez egyszerűen elképesztően fantasztikus!!! Ilyet nekem is muszáj csinálnom!
Meg tudnád mondani, hogy mi a márkája ennek a miniüveghéz doboznak meg a korongoknak? Vagy legalább azt hogy mi a hivatalos nevük. Utánanéznék, hogy nálunk itt milyen néven kapható.

Szuper ötlet, hálás köszönet hogy írtál róla :-)
Mademoiselle üzenete…
Ja, és tudnál még esetleg ilyen évelő fűszernövényeket mondani, amivel érdemes lenne próbálkozni? Én egyáltalán nem értek a kertészkedéshez, de most úgy meghoztad hozzá a kedvem, hogy az csuda! Holnap első utam a kertészboltba vezet majd :-D
Mademoiselle üzenete…
Ja, és gyógynövényeket is tudnál ajánlani?

...jó, mostmár tényleg befogom a lepénylesőm...
mandy tarragon üzenete…
Márkában sajnos nem tudok segíteni, mert nem volt nekik :) A hivatalos megnevezés az volt, hogy üvegház, a tápkockáknak meg tápkorong. A tápkorong préselt tőzeg, és vékony papírhártya tartja egyben, talán ez alapján már be tudják azonosítani a kertészeti boltban :)
Nem tudom segít-e, én OBIban vettem, a vetőmagoknál volt, esetleg mondd meg az eladónak, hogy palántákat akarsz nevelni.

Más növények, hm, jó kérdés, én ezeket próbáltam, ezekkel működik ez a dolog. Ó, tényleg, volt még egy, a citromfű, az is szépen fejlődött. Bazsalikomot próbáltam így vetni, de az nem jött be, azt inkább simán bele kell szórni a virágládába :) Majd írok erről is, ha eljutok odáig :)

Sok sikert!
mandy tarragon üzenete…
Gyógynövények... Hm, most hirtelen a kamilla jut eszembe meg a levendula, de azokat is inkább "szabad" földbe kell vetni. Majd gondolkodok még a témán, szerintem lesz belőle post :)
Mademoiselle üzenete…
köszönöm a segítséget. Akkor kipróbálom első körben azokat amiket írtál, aztán majd meglátom mi lesz belőle.
És várom a többi posztot :-)
mandy tarragon üzenete…
:) majd igyekszem
Limara üzenete…
Milyen hasznos tanácsok! Én a tejfölös poharas módszert szoktam, de soha nem fóliáztam le. Nem is kelt ki a zsályám :( Kipróbálom így is!Köszönöm! :)
mandy tarragon üzenete…
A fóliázás azért hasznos, mert a magok igénylik a magas páratartalmat ez első időkben, legalábbis én úgy vettem észre, hogy így sokkal gyorsabban és nagyobb százalékban csíráznak ki.
Mademoiselle üzenete…
Mégegyszer hálás köszönet a szuper ötletért, már össze is állítottam az enyémet. Szerencsére gond nélkül találtam itt náluk is ilyen dobozt :-)
http://href.hu/x/amhc
mandy tarragon üzenete…
szuper :) megnéztem, a majorannát ki is felejtettem :D

Népszerű bejegyzések