Adventi koszorú, Moha-módra :)



Nekem ez az első önálló adventi koszorúm, úgyhogy szerettem volna valami igazán különlegeset. Moha konyhájában láttam, a megoldást: mézeskalács koszorú. Az enyém nem lett olyan szép, mint a mesteré, de azért elégedett vagyok az eredménnyel :)
Mérnök vagyok, nem tagadom le, úgyhogy a sütést a tervezéssel kezdtem. Kell egy sütőpapír, egy ceruza és kiszúróformák. Én csillagot, fenyőfát, holdat, virágot és egyszerű pogácsaszaggatót használtam. A virág volt elég nagy forma ahhoz, hogy ki tudjam szúrni belőle a gyertya helyét, ennek a közepére rajzoltam a pogácsaszaggatóval a kört, amit majd ki kell vágni. Szóval, kitaláljuk, hogy milyen mintát szeretnénk és felrajzoljuk a papírra. Itt még nyugodtan lehet kísérletezni és legalább nem a tésztát kell szétszedni, ha nem tetszik a minta :)


Nekem a kakaós tészta valamiért nem tetszik, úgyhogy maradtam a klasszikus változatnál, és a néhány részét bekentem ételfestékkel. A receptet már nem is tudom hol találtam, de nekem ez vált be. A koszorúhoz nem kell az egész (kb a negyede elég), de ha már nekiálltam mézeskalácsot készíteni, akkor csináltam kis figurákat is a maradék tésztából.

Hozzávalók:
  • 50 dkg méz
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 1 kg liszt
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék evőkanál őrölt
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 1 tojás

A mézet a margarinnal és a cukorral összemelegítjük, majd megvárjuk, amíg kicsit kihűl. Ha nem szeretnél túl sok izommunkát belerakni a dologba (mint ahogy én sem), akkor a robotgép dagasztó karjával dolgozd bele a masszába a száraz összetevőket és a tojást. Csomagold fóliába, tedd legalább fél órára hűtőbe. Ha többet van benn, az sem gond, jó pár napot kibír a hűtőben.
Hűlés után lisztezett deszkán kb fél centisre nyújtjuk, kiszaggatjuk, a minta szerint. Ha ez magában nem fogná össze, akkor készítsünk egy alátét lapot, és arra nyomkodjuk a díszeket :) Előmelegített sütőben 180 fokon kb 10 percig sütjük. Az ételfestékek ekkor jönnek, vékonyan bekenjük a megfelelő formákat a kívánt festékkel. Ha kihűlt a tészta, belehelyezzük a gyertyákat és készen is vagyunk :)



Megjegyzések

Milene üzenete…
Szép lett. Ügyes vagy!
Lehet, hogy az idén én is megpróbálom?
mandy tarragon üzenete…
Én csak biztatni tudlak, hajrá!
Andi/cuki üzenete…
Ja,nagyon ügyes vagy! Jövő héten én is megpróbálom!:-))
mandy tarragon üzenete…
Köszi szépen, hajrá neked is :)
Moha üzenete…
Ügyes vagy, szép lett! Írókát még tehetsz rá később is, ha van időd, vagy az írókával ragassz rá magokat.
trinity üzenete…
Nagyon ügyes vagy! Gratulálok!! Szép lett!!
mandy tarragon üzenete…
Moha: én meg az íróka nem vagyunk sajnos barátok, de majd még gyakorlok egy kicsit :)

Trinity: köszi :)
Moha üzenete…
Mandy ha jössz a GBT-re, hozok mézest, írókát és hajrá!!!!!
mandy tarragon üzenete…
elvileg megyek :)

Népszerű bejegyzések