2009. november 21., szombat

Karamellás kalácsfelfújt

Volt itthon maradék kalács, kicsit szikkadt, de nem rossz. Mihez lehet vele kezdeni? Csináljunk belőle karamellás kalácsfelfújtat! Fázós téli estékre egy nagy bögre habos kakaó mellé ennél hedonistább dolgot el sem tudnék képzelni :) Nálam most csíkos kalácsból készült. Viszont note-to-self: legközelebb ki kell vajazni a sütőedényt, hogy ne ragadjon le.

Hozzávalók:
  • 1 kis kalács (kb 40 dkg)
  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál mandulaforgács
  • vaj

A kalácsot vékony szeletekre vágjuk, majd kibélelünk vele egy kivajazott sütőedényt. A cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, pici vizet adunk hozzá, majd megkaramellizáljuk. Amikor szép aranybarna a színe, felengedjük a tejjel és addig kavarjuk, amíg a karamelldarabok fel nem olvadnak a tejben. Ne ijedjünk meg a hangoktól, amit a karamella kiad magából, ez teljesen természetes. A keveréket kissé lehűtjük, belekeverjük a tojásokat, majd leöntjük vele a kalácsot, hogy mindenhol beszívja. A tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal, 180 fokon kb 20 percig sütjük. Magában, vanília fagyival és/vagy habos kakaóval tálaljuk.

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Nem fogod elhinni... Lehet, hogy késő van, meg, hogy keveset aludtam, vagy csak simán hülye vagyok..
Azt olvastam, karamellás kacsafelfújt...

Én kérek elnézést, megyek, kialszom magam!:)

mandy tarragon írta...

:DDD

Andi/cuki írta...

Fincsi lehet,kaláccsal,vagy kacsával?:-DDD Szegény kacsa,akit Szepyke felfújt!:-DDD

mandy tarragon írta...

egyelőre csak kaláccsal próbálkoztam :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin