2009. november 18., szerda

Sütőtökös rizottó


Jöjjön akkor valami tegnap estéről, amit nem lehet megunni :) A rizottó finom, tápláló, költséghatékony és végtelen módon lehet variálni idényzöldségekkel. Kedvenc f-elős szakácsom, Gordon Ramsay főzött egy hasonló rizottót az F word valamelyik első adásában. Az ötlet tulajdonképpen az, hogy a sütőtököt kétrészre szedjük, az egyiket megfőzzük, turmixoljuk, a másik részét pedig a rizottóba főzzük bele, így lesz színe és textúrája is. Friss kakukkfűvel nagyon finom, de szárított is ugyanúgy megfelel. Ha most készülnek a halloweenre, biztosan bekerülne előételként a menübe :) Balázs úgy jellemezte, hogy "Madam, that is the best risotto you've ever served." Ennél szebb bókot nem is kaphattam volna :)

Hozzávalók, 2-3 személyre:
  • 1 kis sütőtök fele (kb 0,5 kg)
  • 5 dkg vaj
  • 4 marék rizottórizs (Tescoban vettem ~500 forint körüli összegért egy zacskót)
  • 1 marék friss kakukkfű
  • bors
  • 1 nagy marék reszelt parmezán

A sütőtököt apró kockákra vágjuk és ketté osztjuk. A vaj felén megpirítjuk egy kicsit a tök felét, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, felengedjük annyi vízzel, hogy leves állaga legyen. A vaj másik felét felolvasztjuk, a tököt és a rizst megpirítjuk rajta, megszórjuk a kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, majd lassanként adagoljuk hozzá a sütőtöklevest, amíg a rizs meg nem puhul. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a parmezánt és készen is vagyunk :)

2 megjegyzés:

Lilla írta...

hatalmas kedvenc...
egy kis kolozsvári szalonnával. a tök és a szalonna annyira jók együtt.
most megkívántam a sütőtökös rizottót. ez a te hibád.

mandy tarragon írta...

:) legközelebb "morzsolok" egy kis ropogós bacont a tetejére

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin