2009. november 25., szerda

Napraforgótallér - VKF XXX.


Ez a recept is könyvből van, annyira megtetszett a képe, hogy ki kellett próbálnom. A recept viszont korántsem egyértelmű, remélem, hogy így kell összeállítani :) Ízre, állagra jó, szerintem szép is. Karácsonyra egynek jó lenne. A receptet kicsit átgyúrtam, hogy egyértelműbb legyen.
Nagyon tetszenek ezek a kis helyes formák, a napraforgókupacokkal a tetejükön. Amikor először láttam, éppen Zsani sütiskönyvét lapozgattam, az Örömteli sütést. A könyvről tudni kell, hogy nagyon vastag, több mint 300 oldal, másfél kilós, és tele van gyönyörű képekkel és receptekkel, már több sütit is sütöttem belőle. Viszont van benne némi szerkesztési "hiba", a receptek összetevői ennél a receptnél is ömlesztve voltak, és nem volt egyértelmű, hogy akkor a tésztába a 10 dkg méz vagy az 1 evőkanál méz kerül-e :)
A Chef Viki által kiírt VKF fordulóra is benevezném, szerintem bárki örülne egy tányér magvas tallérnak a karácsonyfa alatt. :)

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg liszt (a recept 25 dkg-ot ír, szerintem az kevés)
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál reszelt mandarinhéj (a recept citromot ír)
  • 10 dkg méz
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:
  • 15 dkg napraforgómag
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál tejszín
  • 5 dkg vaj
A tésztát gyorsan összegyúrjuk, hogy a vaj ne nagyon olvadjon fel, mert akkor folyni fog az egész. Viszonylag kemény tésztát kell kapnunk, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Formázzunk a tésztából cipót, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább fél órát. Közben melegítsük össze a töltelék hozzávalóit egy kisebb lábosban, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát kb fél centi vastagra nyújtjuk, nagyobb formákat vágunk ki belőlük (én virágos linzerformát és csillagot használam), a közepére halmozzuk a tölteléket és 180 fokon 10-12 percig sütjük, amíg a magok kapnak egy kis színt.

6 megjegyzés:

szepyke írta...

Tényleg de széééépek!:) És azok a hópelyhek!:))))

Csibe írta...

Én örülnék ;) Nagyon szépek!

trinity írta...

Guszták a sütik és a fotón a dekoráció is tökéletes!!!

Alíz írta...

Valóban nagyon jól néznek ki, biztos finomak is. :)

Chef Viki írta...

Napraforgó és édes íz... Micsoda kombináció! Szuper!

mandy tarragon írta...

köszi :)
Igazából egyre finomabbak, mert minden nap puhábbak lesznek egy kicsit.
A hópelyhekből meg annyira megtetszettek a Butlersben, tudtam én, hogy jók lesznek még valamire :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin