![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWVUACF5X7akmNAjPYgoc7S9LKS1JbDKqoPzdx8GQD-gLjmfeLR00HiA9MyaV3h14xqtf6-63fbcGLgWCmPVG6VUEC6PS_PZDOCPezD2MJae9DCb5IzVgflQt7ha90gNGmZYGu48I20R_v/s320/koltozes+054.jpg)
Apu, öcsém-Balázs, Feca, Zsani és Kinga voltak fenn nálunk a hétvégén, értelemszerűen még a régi helyen. A fiúk mentek a magyar-svédre, mi meg plázáztunk a lányokkal egy kicsit.
Az Aréna mellett éppen vágták a parlagfüvet, napokig olyan volt a szám, mint Angelina Jolie-é... Gondoltam az mégse járja, hogy ne várjam valamivel a vendégeket, úgyhogy a pakolászás közben/helyett csináltam egy kis aranygaluskát. A recept a Vincze Kiadó Szakácskönyv című könyvéből van, szerintem egész jó, bár a dió mennyiségével nem értek egyet. Mondjuk valószínűleg ez annak köszönhető, hogy én egysorosra csináltam, ott pedig azzal számoltak, hogy legalább kétsorosra sikerül majd. Sebaj, legközelebb megpróbálom majd kisebb gombócokból összerakni :) Az ízére nem volt panasz, másnapra maradt egy kicsi a költöztető brigádnak is.
Kínáltam mellé vaníliasodót is, több kevesebb sikerrel. A frisshez még nem kellett, mert foszlós volt, és a lekvár miatt nem volt száraz, másnap reggel már jó volt hozzá az a kis öntet.
Hozzávalók, egy tortakarikához:- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- só
- 9 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 15 dkg baracklekvár
Lusta voltam ismét, betettem a kenyérsütőbe kelni a tésztát :) Normál esetben az élesztőt elmorzsolod a cukros, meleg tejben, és ha felfutott, akkor kevered össze a többi összetevővel. A tésztát meleg helyen keleszd legalább egy órát. Én a töltött verziót csináltam. Nem szaggattam elpakoltam a hozzá való cuccokat, hoppá, hanem lecsípkedtem a tésztából, elnyomkodtam és belecsomagoltam egy-egy kávéskanál lekvárt, aztán a gombócot meghempergettem a cukros dióban.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3kNsi4o-C021vw_mOh2SU2JgEJC_RL28Qmag0sUVGEzeIyO_5jfb5u9QdIg7oHkCHqJqlC2KHQ1eH1HtuJi3ClcPYQuOnMNnfLks2xh1r4ImbHXgf7Ib0ekyJhEwS4Pj4tC3k58Dg-C5P/s320/koltozes+029.jpg)
Itt jött volna az a rész, hogy kivajazott tortaformában több sorba rakjuk, hát nekem csak egy sor lett, úgyhogy jó szorosan raktam őket, hogy felfelé nőjjenek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbpisWz_m7qjlYPU_gH0B6cTrjaD5tqXHkObJHVCJB6GtA-H0mM4Ow_cN6ZIv0Cyp7E6Bboa-fipTag7A2qj7XSWlIKa7IWE2tE3xd3BOlgXZ1j9r8xxOWLVzKMG4zXTzenW4vg21I_am1/s320/koltozes+026.jpg)
A tetejét is megszórjuk cukros dióval, kicsit meglocsoljuk vajjal. Ekkor begyújtjuk a sütőt, mire bemelegszik a tészta is megkel kétszeresére.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWHpPEfUNoMz70II32ATYPfBc_wcSgx2L36ClTShIakOAkc-yRQ3zqF78Cb239BwIfNc8VF3Qk07uH0utHi1orjImDGjtB9Pf1UbDDiyPwuO1570v3gH6wcc35hf7WWiyJkHE69SddVi-y/s320/koltozes+040.jpg)
Amikor a sütő előmelegedett 180 fokra, betesszük a sütit sülni. Míg sül, elkészítjük a sodót. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, közben a tejet felmelegítjük a vaníliával. Amikor a tej már majdnem forr, lejjebb vesszük a lángot a legkisebb fokozatra. A tejből öntünk a tojáshoz, simára keverjük, majd hozzáöntjük a tejhez. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni.
A süteményt kivesszük a sütőből, levesszük róla a karikát, tépkedünk belőle és igény szerint nyakon öntjük a sodóval.
Megjegyzések