2009. szeptember 24., csütörtök

Zöldségeskert télire

Hihetetlen, de csak most sikerült elkészíteni. Pedig annyira akartam, csak valahogy mindig szombat este jutott eszembe, amikor már esélytelen, hogy elkészüljön, mire indulnom kell. Vegavarázs oldalán találkoztam vele, hónapokkal ezelőtt, és végre, sikerült időben észbe kapnom és elindítani az aszalógépet. :)

Hozzávalók:

  • 40 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 20 dkg karfiol
  • 20 dkg karalábé
  • 30 dkg kaliforniai paprika
  • 30 dkg zeller
  • 30 dkg paradicsom
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 nagy csokor zellerzöld
Ennél kevesebb mennyiségből szerintem nem éri meg nekiállni, elég sok meló van a zöldségek pucolásával-aprításával. Ha viszont eddig sokat használtad az ételízesítőt, akkor szerintem nyugodtan többszörösét is csinálhatsz, jól lezárt üvegekben nagyon sokáig eláll és szinte bármibe használható. Szóval, a munka. A sárgarépát, fehérrépát (nálunk ezt gyökérnek hívják), karalábét, zellert meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, hogy az aszalógépnek könnyebb dolga legyen. A karfiolt vékonyan szeleteljük. A paprikát kicsumázzuk, kimagozzuk, a nagyobb ereit kivágjuk, felszeleteljük vékonyan. A paradicsomot kimagozzuk, szeleteljük. A petrezselyemzöldet és a zellerzöldet fel is lehet kötni valami jól szellőző helyre, így nem foglalják a helyet az aszalóban, viszont gyorsabban száradnak.
Az aszalógép tálcáit pár óránként megcseréljük, hogy egyenletesen száradjanak a zöldségek. Akkor jók, ha törnek, amikor megfogod őket. Leszedegetjük, kicsit összetörjük, egyenletesen összekeverjük, jól záródó üvegbe töltjük őket. Gasztro-ajándéknak is kiváló lehet :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin