2009. szeptember 27., vasárnap

Szőlős pulykamell római tálban polenta sünikkel - VKF XXVIII.



Ez volt a főétel az ünnepi asztalon. Könyvből van, a Holló és Társa Római tál című receptgyűjteményéből. Kis ferdítéssel a szőlő termesztés is római "találmány", a cserépedényben sütés is, miért ne kössük össze a kettőt a VKF-ben? :)

Kicsit macerásnak tűnhet, de egyátalán nem az. Jó tanács, ha meg akarjuk könnyíteni az életünket: a római tálat előbb rajzoljuk körbe sütőpapíron és csak utána áztassuk be, amíg ázik el lehet intézni az előkészületeket, úgy mint a hús összevágása, a joghurt kikeverése, és akár a tészta kinyújtása a rajz szerint.

Hogyan főzzünk a római tálban? Két fontos dolgot kell megjegyezni, és akkor nem lesz semmi gond. Az első, hogy a tálat MINDIG be kell áztatni, mielőtt belepakoljuk az ételt, így tud szépen párolódni és nem reped el. A második, hogy csak hideg sütőbe tegyük a tálat és mindig meleg vízzel pótoljuk után a nedvességet, különben a tál megreped és fújhatjuk.

Hozzávalók, 4 személyre (kicentizve...):
  • 50 dkg pulykamell
  • 1 citrom
  • bors
  • 2 evőkanál curry
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 csomag fenyőmag (50 g)
  • 20 dkg kis csiperkegomba
  • 25 dkg kisszemű, magnélküli szőlő
  • 8 evőkanál fehérszőlő lé
  • 20 dkg krémjoghurt (ha nem kapsz, csöpögtess le egy nagy doboz natúr joghurtot hozzá)
  • sütőpapír
  • 15 dkg kukoricadara
  • 7,5 dl víz
  • olaj
  • diónyi vaj

A tálat körberajzoljuk a sütőpapírra, innen tudjuk majd, hogy mekkorára kell nyújtani a tésztát. A tálat beáztatjuk, legalább negyed órára, hideg vízbe. A húst falatnyi darabokra vágjuk, a szőlőt megmossuk és leszedjük a száráról, a gombákat elnegyedeljük (nagyobb darabokban hagyjuk, hogy aki nem szereti ki tudja piszkálni :) ), a citrom héját lenyúzzuk, a levét kifacsarjuk. A húst beleforgatjuk a citromhéjba, citromlébe, fűszerezzük sóval, borssal, curryvel és reszelt fokhagymával. Amikor a tál jól átázott belekanalazzuk a húst, összekeverjük a szőlővel, gombával és a fenyőmaggal. A szőlőlevet elkeverjük a joghurttal és ráöntjük a húsos keverékre. Rátesszük a tetőt, hideg sütőbe toljuk és magas hőmérsékleten (200 fokon) 30 percig sütjük. A leveles tésztát méretre nyújtjuk, kb 2 centis ráhagyással, hogy rá tudjuk hajtani majd az edényre. A 30 perc leteltével kivesszük az edényt, lecseréljük a tetejét a tésztára és további 20 percig sütjük. Frissen, melegen tessék tálalni :)

A polenta sütikhez felforraljuk a 7,5 dl vizet, sózzuk, beletesszük a kukoricadarát, majd 40-45 percig főzzük, amíg homogén nem lesz a massza. Belekeverjük a vajat és egy kiolajozott tepsibe öntjük, majd kb 1 centi vastagon elkenjük. Amikor megszilárdul, kiszaggatjuk belőle a sünöket :)

Egy dolog még nagyon fontos: az ételt ne hagyjuk a római tálban kihűlni, hanem szedjük át egy másik edénybe, a római tálat pedig tiszta forró vízben mossuk el egy tiszta szivaccsal. Ha zsírosnak találod, akkor egy nagyon kevés mosogatószerrel áttörölheted, de ne hagyd rajta. Ha kicsit megbarnul az edény, az a "patina" és teljesen normális, ne kapargasd, nem bug, hanem feature :)



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin