2009. szeptember 22., kedd

Garfield kedvence

És nem csak a nagy vörös macska imádja, hanem én is. Nem is tudom, miért nem csinálunk gyakrabban, nincs vele olyan sok munka. Ezt a gyönyörűséget Balázs csinálta. Szóval, lasagne vagy lasagna, kinek hogy tetszik. Mi a hagyományos paradicsomos-bazsalikomos verzióra szavazunk, sok besamellel. A tésztát a boltban vesszük, de előbb-utóbb csak ráveszem magam, hogy készítsek egyet a nagymamám tésztagépével.

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 1 doboz lasagne tészta
  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis sűrített paradicsomkonzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • oregánó
  • bors
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • szerecsendió
  • fehérbors
  • 15 dkg sajt
  • 2 evőkanál parmezán
  • olaj

Mi általában úgy csináljuk, hogy elkészítjük a kétféle mártást: egy "bolognait" és egy besamelt, aztán ezeket rétegezzük úgy, hogy tészta-bolognai-tészta-besamel- és így tovább. A végére marad a bolognai, annak a tetejére a besamel és rá a reszelt sajt meg a parmezán. Ez így megy a sütőbe, 180 fokra, amíg meg nem pirul a sajt.
A bolognai mártás a következőképpen készül: a hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk egy kis olajon, erre jön a darált hús, ami lehet malacka vagy marha vagy vegyesen, addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap. Só, bors, egy nagy kanál bazsalikom, kevesebb oreganó, paradicsom. Vízzel felöntjük, készre pároljuk.
A besamelhez megolvasztjuk egy kis lábasban a vajat, majd elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és csomómentesre keverjük, majd felfőzzük, hogy sűrű mártást kapjunk. Én ehhez a műveletsorhoz szeretek habverőt használni, azzal sokkal könnyebb elboxolni a csomókat, mint a fakanállal. Só, fehérbors, szerecsendió kerül még a mártásba, és már lehet is kezdeni az építkezést. :)


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin