2009. szeptember 28., hétfő

Náthás gyorssegély: a hagymaleves


Ha nátha, akkor hagymaleves. Legalábbis nekem ez az asszociáció, ha nagyon náthás vagyok, akkor két dolgot szoktam kérni: mézes reszelt fokhagymát és hagymalevest, sajtos pirítóssal. Ránk jellemzően, éppen akkor robbantunk le, amikor nem kellett volna, úgyhogy kellett a gyorssegély. A hagyma szeletelése a legnagyobb kihívás a dologban, rendszeresen sírva fakadok tőle, viszont az orrom már addigra kitisztul, mire felteszem főni a levest. Lehet, hogy az elkészítésben van a győztes technika? :) Jamie Oliver Jamie vacsorái című könyvéből van a recept, ő ciabattát vagy bagettet ajánl hozzá, én maradtam a sima kenyérnél. Nekünk sajnos nincs grillünk, úgyhogy a sajtos pirítós szendvicssütőben készült, de így sem volt rossz :)

Hozzávalók, Jamie szerint 4 személyre, szerintem kb 8-ra:
  • 1,25 kg megtisztított, felszeletelt hagyma
  • 1 marék kakukkfű
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • olívaolaj
  • nagyobb diónyi vaj
  • 1,3 liter alaplé
  • ciabatta, bagett vagy sima fehér kenyér
  • 12 dkg könnyen olvadó sajt
  • bors
  • + én tettem bele két szál újhagymát, ami a pulton árválkodott

A hagymákat vágd össze nagyobb darabokra. Sírásmentes technikát sajnos nem tudok hozzá, én a szájban vízzel tartással szoktam próbálkozni, azzal kettő hagymát fel tudok szelni. A hagyma hűtése, hát az hülyeség, legalábbis nekem nem használ. Jamie azt mondja, hogy az a trükk, hogy nagyon gyorsan kell csinálni. Na persze :D Szóval, felszeleteljük a hagymát, felitatjuk a könnyeinket, majd az egész kupac hagymát betesszük egy lábosba, nyakon öntjük bőven olívaolajjal és rátesszük a vajat, a kakukkfüvet és a babérlevelet, aztán pedig nagyon alacsony lángon pároljuk, kb 15 percig. Kicsit lepirítjuk, hogy legyen íze, aztán pedig sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, és 20 percig főzzük. A hagyományos módon, ahogy Jamie készíti, előmelegített levesescsészékbe töltjük a levest, ráfektetjük a kenyeret, megszórjuk a kenyeret sajttal, és betoljuk a grill alá.
Nos, nekem nincs grillem. Van viszont kenyérheggesztőm, amiben remek sajtos pirítóst lehet készíteni. Beleteszed a kenyeret, megszórod sajttal, összecsukod és várod, amíg megsül. Ezt szoktam tenni a forró hagymalevesre, és szórok rá még egy kicsi sajtot.
A kép minősége hagy némi kívánnivalót maga után, sajnos nincs már délután elég fény :(

4 megjegyzés:

Andi írta...

Hát én nem vagyok náthás,de megkóstolnám így is. Nagyon guszta,nagyon szeretem,szeretném:-))

mandy tarragon írta...

Hát igen, nátha nélkül is finom :)

Marcell André írta...

Életet mentettél a recepttel, én sikeresen otthon hagytam a könyvet és nem emlékeztem a domináns fűszerre, de így már meg is van, hogy ez a kakukkfű:))

mandy tarragon írta...

Örülök :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin