Mákos és lekváros bukta


Józsi egyik nap bejött hozzám az irodámba, lehuppant a fotelba és panaszolta, hogy a sarki pékségben nem lehet buktát kapni. "Tartanak 20 féle croissant-t , a bukta meg nem elfogyott, hanem egyátalán nincs is nekik. Érted? Egy magyar pékség, az egyetem közepén, és nincs náluk bukta." Nekem ez nagyon furcsa. Szerintem egy valamirevaló pékségben 2009-ben, Budapesten igenis legyen bukta. Vagy ez annyira "parasztkaja", hogy az egyetemisták úgyse vennék meg? Nem értem. Én egyetemista vagyok még egy ideig, és szívesebben veszem meg a jó kis kommersz magyar péksütit, mint az agyonszáradt croissant. (A croissannal nincs semmi bajom, azzal viszont igen, hogy azt a borzalmat, amit árulnak, annak nevezik.)
Pár nappal később Józsi fuvarozott nekem kanapét a svédektől, úgyhogy gondoltam meghálálom egy kis buktával :) Kétfélét csináltam, az egyik fele mákos lett, a másik felébe töltöttem egy kicsit a darabos meggydzsememből. Nem volt rá panasz :D
A recept a már említett Vincze Kiadó által jegyzett Szakácskönyvből van. Nagyon klassz tészta lett, nem ragad, és nagyon könnyű és levegős, amikor megsül. A mákos töltelék receptje Balázs nagymamájától van, ő ezt a mennyiségét 20 buktához szokta használni, de én úgy szeretem, ha sok töltelék van benne :)

Hozzávalók, kb 20 db buktához:
  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 9 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg gyümölcslekvár (kemény legyen!) - csak a felébe tettem
  • 15 dkg darált mák
  • 1 dkg gríz (leánykori nevén búzadara)
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 2 kanál baracklekvár

Khm, hát igen, szokásomhoz híven siettem, szaladt a ház, úgyhogy megint igénybe vettem a Rabszolga (a.k.a. kenyérsütőgép) segítségét: tej beleönt, élesztő belemorzsol, cukor beleszór. Ebbe a két felvert tojás (a könyv csak a sárgáját írja, én beletettem az egészet, finom lett), rá a liszt, a tetejére a só. Rabszolga dolgozik vele másfél órát, ezalatt megdagasztja és kétszeresére keleszti. Közben meg lehet csinálni a mákos tölteléket: a mákot elkeverjük a grízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet felforraljuk, leöntjük vele a mákos keveréket, jól elkeverjük. Ehhez jön még 1-2 kanál baracklekvár, hogy kenhető állagú legyen.


A tészta kész, lisztezett deszkán lehet kinyújtani: 20 részre vágni. 10 bukta lekváros lesz, 10 bukta mákos. Mindkét oldalát szépen felhajtottam, hogy ne folyjon ki a töltelék (ki fog folyni...). A vajat felolvasztom, egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A buktákat megkenem vajjal, hogy ne ragadjanak össze, egymás mellé teszem őket a tepsiben, hagyom őket kb 20 percig pihenni. Hideg sütőbe teszem őket, aztán begyújtom a sütőt kb 180 fokra. Olyan 20 perc kell nekik, és már meg is sültek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések