Cukros hajtogatott kerek kalács
A hajtogatott kerek kalácsnak két "szülőanyja" van: Gyöngyike és Fűszeres Eszter. Nemrég volt a zsidó újév, a Ros Hasana, Eszter pedig megmutatta a blogján, hogy hogyan is kell fonni a kerek kalácsot. Nekem ez annyira megtetszett, hogy mindenképpen ki akartam próbálni. Aztán ez a hétvégén elmaradt, mert kicsit elcsúsztam egyéb dolgokkal, szokás szerint. Gyöngyike viszont sütött, kelt tésztát, amit megkent vajjal és megszórt cukorral, majd hajtogatta. Olyan finom foszlós lett, és tetszett a minta, amit kiadott a cukros vajas "töltelék" a hajtogatás után, hogy tudtam, hogy ezt bizony ki kell próbálni. Na, nem is akárhogy, hanem kerek kalácsként :)
Rabszolga most is tette a dolgát, levéve a meló nagy részét a vállamról, nekem maradt a boldog nyújtás-kenés-hajtogatás, meg persze a kerekre fonás. Utóbbi többé kevésbé sikerült is, de azért még gyakorolni kell. :)
Hozzávalók:
Szóval, Rabszolgába betárazzuk a kelt tészta hozzávalóit: a tejet, cukrot, élesztőt, lisztet, a két tojást és a sót. Ezzel a gép elvan másfél órát, addig lehet mást csinálni. :) A vajat felolvasztjuk. A tésztát 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, vagy hajtogatjuk. A fonásról Eszter oldalán találtok egy képet, ennél jobb szerintem nem kell. :)
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, a tetejét megszórjuk darált dióval, 20 percig pihentetjük. Hideg sütőbe tesszük, 180 fokon pirosra sütjük.
Rabszolga most is tette a dolgát, levéve a meló nagy részét a vállamról, nekem maradt a boldog nyújtás-kenés-hajtogatás, meg persze a kerekre fonás. Utóbbi többé kevésbé sikerült is, de azért még gyakorolni kell. :)
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 9 dkg olvasztott vaj
- 8 evőkanál fahéjas cukor
- 1 evőkanál darált dió
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, a tetejét megszórjuk darált dióval, 20 percig pihentetjük. Hideg sütőbe tesszük, 180 fokon pirosra sütjük.
Megjegyzések