Spenótos rizottó


Már örömködtem, hogy találtam hengerspenótot a boltban, most megint örömködöm. Ugyanis a Tescoban van sajátmárkás spenótgolyó, ráadásul leveles, nem darált :) Másik öröm pedig az volt, hogy viszonylag olcsón kaptunk parmezánt is, nagyon finom, bár tény, hogy nem kell két pofára tömni, mert elég erőteljes íze van :)
A napokban rákattantunk a Hell's Kitchenre, és két dolgon szoktam elgondolkozni.
1. Miért kell egy szakácsnak füstölni, mint a gyárkémény??? Éreznek bármilyen ízt? Volt egy kihívás, ami megadta a választ a kérdésemre: bekötött szemmel kellett kóstolni, persze nem nagyon sikerült nekik. Na vajon miért?
2. Miért van az, hogy 2 óráig tart kiküldeni az első előételt, amikor minden áldott nap ugyanazt főzik?! Ráadásul előkészített dolgokból... Persze, erre is tudom a választ, ha nem bénáznának, akkor Ramsay nem üvöltözne, és senki nem nézné a műsort. :)
Ha már Hell's Kitchen, spenót és parmezán, gondoltam csinálok egy spenótos rizottót ma reggel. Balázs persze megkérdezte, hogy kiabálhat-e, ha nem lesz tökéletes? :D Mondtam, hogy persze, de akkor kiszavazást tartunk a nap végén... :) Szóval, rizottó. Lehet kapni speckó rizottó rizst, de ha nem nagyon hajtunk a Michelin-csillagokra, akkor jó lesz bármilyen rizsből, szerintem a B rizs a legfinomabb hozzá. Arra figyelj, hogy folyamatosan kicsi adag levest adagolj hozzá, és ne főzd szét, de maradjon rajta egy kis folyadék, hogy ragacsos és szaftos legyen.

Hozzávalók, kb 3 személyre:
  • 3 marék rizs
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 golyónyi spenót (egy golyó kb akkora mint egy pingpong labda)
  • 1,5 liter alaplé, nem kell az egész, kanalanként adagold
  • egy marék reszelt parmezán

A vajat megolvasztjuk, a hagymákat apróra vágjuk és megfonnyasztjuk a vajban. Jöhet rá a rizs, kicsit megpirítjuk, megsózzuk, majd elkezdjük felengedni az alaplével. Egyszerre mindig csak annyit adjunk hozzá, hogy éppen ellepje. Amikor az első adag folyadékot felszívta a rizs, hozzáadjuk a spenótot is, és folyamatosan adagoljuk az alaplevet. A végén azt szeretnénk elérni, hogy a rizs puha legyen, de ne legyen szétfőve. Elzárjuk a gázt, belekeverjük a parmezánt, és ha szükséges, adunk még hozzá az alapléből. A tetejére parmezánforgácsokat szórva tálaljuk.


Megjegyzések

trinity üzenete…
Jé, egyforma tányérunk is van, én nagyon szeretem:)))

Nemrég főztem spenótos rizottót a nagylányom kedvére, majd postolom! Nálam a kedvenc rizs most a Sparban kapható Despar márkás piros, nagy dobozos(1 kg-os ) olasz rizs, a Riso Originario.
Eszméletlen finom és elronthatatlan, komolyan...500 Ft körül van, szerintem megéri...
mandy tarragon üzenete…
:) Tányér mániás vagyok, mióta blogom van, anyukám szokott nevetni, hogy van legalább 20 tányérom, de nincs két egyforma :D

Majd kipróbálom ezt a rizst is, amit mondtál :)

Népszerű bejegyzések